28. výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie NFP zameranej na informačné aktivity s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28


Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku

Prioritná os: 1. Udržateľné využívanie prírodných zdrojov prostredníctvom rozvoja environmentálnej infraštruktúry

Špecifické ciele: 

1.1.1 Zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a podpora predchádzania vzniku odpadov

1.2.3 Vytvorenie východísk pre stanovenie opatrení smerujúcich k dosiahnutiu dobrého stavu podzemných a povrchových vôd

1.3.1 Zlepšenie stavu ochrany druhov a biotopov a posilnenie biodiverzity, najmä v rámci sústavy Natura 2000

1.4.1 Zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality

Kód výzvy: OPKZP-PO1-Info-2017-28


zverejnené 13.06.2022

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 17. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 6.4.2022

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 16. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 20.12.2021

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 15. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 11.11.2021

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia oznamuje žiadateľom o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci výzvy s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, že plánuje uzavrieť predmetnú výzvu z dôvodu vyčerpania finančných prostriedkov na výzvu.

Riadiaci orgán uzavrie 28. výzvu dňa 31. decembra 2021. Po uvedenom termíne nebude možné predkladať žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci tejto výzvy.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 14. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako Riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len “RO pre OP KŽP“), zverejnilo dňa 17. júna 2021 informácie k 28. výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie NFP zameranej na informačné aktivity s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 (ďalej len „28.výzva“).

Cieľom informácií k 28. výzve je navýšenie celkovej indikatívnej výšky finančných prostriedkov a posun uzávierky najbližšieho hodnotiaceho kola, ako aj čiastočné uzavretie výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranej na informačné aktivity s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 v rámci oprávnenej aktivity D: Zlepšenie informovanosti a zapojenia kľúčových sektorov a verejnosti na úseku ochrany prírody a krajiny. Viac informácií je možné získať v časti „Oznam o navýšení celkovej indikatívnej výšky finančných prostriedkov a posune uzávierky najbližšieho hodnotiaceho kola výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranej na informačné aktivity s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28“ a „Oznam o čiastočnom uzatvorení výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranej na informačné aktivity s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 v rámci oprávnenej aktivity D: Zlepšenie informovanosti a zapojenia kľúčových sektorov a verejnosti na úseku ochrany prírody a krajiny“.

Posun termínu uzávierky najbližšieho hodnotiaceho kola, ako aj navýšenie alokácie indikatívnych finančných prostriedkov je zmenou formálnych náležitostí výzvy, pri ktorej nedochádza k zmene podmienok poskytnutia príspevku.

Zmeny vykonané touto informáciou sú výlučne zmenou formálnej náležitosti výzvy. Zmena nemá žiadny vplyv na žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku už predložené v rámci výzvy, resp. na vypracovanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku, ktoré ku dňu zverejnenia tejto informácie neboli predložené.

Zmeny vyplývajúce z oboch informácií sú účinné odo dňa zverejnenia, t. j. od 17. 06. 2021.


zverejnené 11.6.2021

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 13. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 28.4.2021

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci 12. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 1.12.2020

Dňa 04.01.2021 Riadiaci orgán čiastočne uzavrie výzvu v rámci oprávnenej aktivity A: Podpora nástrojov informačného charakteru so zameraním na predchádzanie vzniku odpadov, na podporu triedeného zberu odpadov a zhodnocovania odpadov, a to z dôvodu predpokladu vyčerpania finančných prostriedkov vyčlenených pre daný typ oprávnenej aktivity. 

Po uvedenom termíne nebude možné predkladať žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku pre daný typ oprávnenej aktivity v rámci tejto výzvy.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci XI. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 18.6.2020

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci IX. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


zverejnené 5.5.2020

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci X. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Upozornenie o čiastočnom uzavretí 28.výzvy s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 zameranej na informačné aktivity

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia upozorňuje žiadateľov o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci výzvy s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na Informačné aktivity, že dňa 31.03.2020 čiastočne uzatvorilo predmetnú výzvu, a to z dôvodu vyčerpania finančných prostriedkov v rámci oprávnenej aktivity B: Informovanie o ochrane ovzdušia a integrovanej prevencie a kontrole znečisťovania. Po tomto termíne nie je možné predkladať žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku pre daný typ oprávnenej aktivity v rámci predmetnej  výzvy.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia oznamuje žiadateľom o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci výzvy s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na Informačné aktivity, že plánuje čiastočné uzatvorenie predmetnej výzvy, a to z dôvodu predpokladu vyčerpania finančných prostriedkov v rámci oprávnenej aktivity B: Informovanie o ochrane ovzdušia a integrovanej prevencie a kontrole znečisťovania.

Riadiaci orgán čiastočne uzavrie výzvu v rámci aktivity B Informovanie o ochrane ovzdušia a integrovanej prevencie a kontrole znečisťovania dňa 31. marca 2020. Po uvedenom termíne nebude možné predkladať žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku pre daný typ oprávnenej aktivity v rámci tejto výzvy.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci VIII. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola. 

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len “OP KŽP“), vydalo dňa 14. februára 2020 Usmernenie č. 2 k 28. výzve na predkladanie žiadostí o NFP zameranej na Informačné aktivity.

Cieľom Usmernenia č. 2 k 28. výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „usmernenie“) je najmä:

  1. aktualizácia výzvy na základe zmien vykonaných v Systéme riadenia európskych a štrukturálnych fondov na programové obdobie 2014 – 2020 (ďalej len „Systém riadenia“), t.j. najmä úprava spôsobu preukazovania vybraných podmienok poskytnutia príspevku (rozšírenie využívania centrálneho overovania vybraných podmienok poskytnutia príspevku);
  2. spresnenie mechanizmu ukončenia výzvy formou čiastočného uzatvárania výzvy pre každý typ oprávnenej aktivity v rámci k nej prislúchajúceho špecifického cieľa;
  3. úprava znenia podmienok poskytnutia príspevku vo výzve a spôsobu preukazovania ich splnenia s cieľom optimalizácie a vhodnejšieho nastavenia výzvy a z dôvodu zníženia administratívnej záťaže pre žiadateľov;
  4. aktualizácia výzvy v nadväznosti na nadobudnutie účinnosti zákona č. 154/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2017 Z. z. o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka a o zmene zákona č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 113/2018 Z. z. (ďalej len „novela zákona o príspevku z EŠIF“) od 1. júla 2019;
  5. doplnenie podmienky, že žiadateľ nie je evidovaný v Systéme včasného odhaľovania rizika a vylúčenia, ako vylúčená osoba alebo subjekt;
  6. aktualizácia výzvy na vybrané metodické dokumenty OP KŽP, na ktoré sa výzva odkazuje a
  7. úprava zrejmých nesprávností v dokumentácii výzvy.

Usmernenie a zmeny z neho vyplývajúce sú účinné odo dňa zverejnenia, t. j. od 14.02.2020


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci VII. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola.

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci VI. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola.

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci V. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola.

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“) oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na informačné aktivity, v rámci IV. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (resp. hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne 70 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola.

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Upravený oznam Oznam v nadväznosti na nadobudnutie účinnosti zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii) – preukazovanie bezúhonnosti žiadateľov a prijímateľov od 1. januára 2019.

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „OP KŽP“), Slovenská inovačná a energetická agentúra a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľské orgány pre OP KŽP, týmto v nadväznosti na ustanovenia zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 221/2019 Z. z. (zákon proti byrokracii) informujú žiadateľov a prijímateľov, že v rámci konaní o žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „ŽoNFP“) ako aj počas realizácie a udržateľnosti projektov (počas platnosti a účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP) menia spôsob overovania splnenia podmienky poskytnutia príspevku vo vzťahu k preukazovaniu bezúhonnosti.

Pod „podmienkou bezúhonnosti žiadateľa resp. prijímateľa“ sa rozumie podmienka poskytnutia príspevku (ďalej aj „PPP“) stanovená vo výzve na predkladanie ŽoNFP pod názvom: „Podmienka, že žiadateľ ani jeho štatutárny orgán, ani žiadny člen štatutárneho orgánu, ani prokurista/i, ani osoba splnomocnená zastupovať žiadateľa v konaní o ŽoNFP (ďalej len „relevantné osoby“)  neboli právoplatne odsúdení za trestný čin korupcie, za trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie, za trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo za trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe“. Spôsob preukazovania splnenia uvedenej PPP zo strany žiadateľa je vo výzve stanovený prostredníctvom dokumentu Výpis z registra trestov.

V nadväznosti na ustanovenia § 1 ods. 1 a ods. 3 písm. c) zákona č. 177/2018 Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 221/2019 Z. z.  (zákon proti byrokracii) je poskytovateľ povinný pri overovaní splnenia predmetnej PPP získavať a používať údaje evidované v informačných systémoch verejnej správy, pričom informačným systémom verejnej správy je na účely tohto zákona s účinnosťou od 1.1.2019 aj register trestov.

Pri overovaní splnenia podmienky bezúhonnosti musí Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre OP KŽP postupovať v súlade s platnou legislatívou. Vyššie uvedenou legislatívnou zmenou nedochádza k zmene PPP, mení sa iba spôsob overovania PPP zo strany poskytovateľa. Cieľom tohto oznámenia je upovedomiť žiadateľov a prijímateľov o postupe, ktorý bude poskytovateľ aplikovať pri overovaní splnenia predmetnej PPP v konaní o ŽoNFP ako aj počas realizácie projektu (v čase účinnosti Zmluvy o poskytnutí NFP).

 

  1. Postup poskytovateľa vprípade, že relevantné osoby sú štátnymi občanmi SR, občanmi EÚ alebo občanmi krajín Európskeho hospodárskeho priestoru
  • Žiadateľ/prijímateľ predkladá dokument Údaje na vyžiadanie výpisu z registra trestov (pre všetky relevantné osoby) alebo samotný sken Výpisu z registra trestov.
  • Údaje poskytnuté na vyžiadanie výpisu z registra trestov budú využité poskytovateľom na overenie splnenia PPP prostredníctvom integračnej funkcie ITMS2014.
  • V prípade neposkytnutia informácií potrebných na vyžiadanie výpisu z registra trestov alebo neposkytnutia údajov všetkých relevantných osôb pre vyžiadanie výpisu z registra trestov resp. v prípade, ak z technických dôvodov nebude možné bezodkladne získať údaje alebo výpisy z informačných systémov verejnej správy v rozsahu zdrojových registrov, bude žiadateľ resp. prijímateľ povinný predložiť sken výpisu z registra trestov za relevantné osoby v termíne stanovenom poskytovateľom.
  1. Postup poskytovateľa v prípade, ak relevantná osoba nedisponuje rodným číslom generovaným v SR (zahraničná osoba)
  • Žiadateľ/prijímateľ predkladá sken výpisu z registra trestov za relevantné osoby v termíne stanovenom poskytovateľom nie starší ako 3 mesiace ku dňu predloženia  ŽoNFP, resp. dokumentu poskytovateľovi.

Riadiaci orgán pre OP KŽP súčasne upozorňuje prijímateľov, že uvedený spôsob preukazovania PPP platí aj pri uzavretých výzvach.

Pre informáciu dopĺňame, že poskytnutie údajov na vyžiadanie výpisu z registra trestov sa týka štatutárneho orgánu žiadateľa, každého člena štatutárneho orgánu žiadateľa, prokuristu a osoby splnomocnenej zastupovať žiadateľa v konaní o ŽoNFP. Pre overenie bezúhonnosti je (okrem poskytnutia údajov na vyžiadanie výpisu z registra trestov) potrebné, aby táto osoba bola zaradená v ŽoNFP ako štatutárny orgán. V prípade, že žiadateľ má osobu v ITMS2014+ zaevidovanú, ale nie je priradená k štatutárnemu orgánu, je potrebné v „Správe subjektu“ v časti „Osoby subjektu“ evidenciu tejto osoby editovať a pri „Základných údajoch“ v poli „Zaradenie v subjekte“ doplniť „Štatutárny orgán. V prípade, že osoba v Správe subjektu evidovaná nie je, je potrebné túto osobu zaevidovať a priradiť ju ako „Štatutárny orgán“. V oboch prípadoch (editácie existujúcej osoby alebo doplnenia novej) odporúčame do „Poznámky k zaradeniu osoby na subjekte“ doplniť informáciu, že ide o splnomocnenú osobu. Uvedené sa primerane vzťahuje aj na partnera.

Ochrana osobných údajov GDPR


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“), oznamuje žiadateľom, že v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Výzva“) s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28, zameranej na Zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a podpora predchádzania vzniku odpadov, Vytvorenie východísk pre stanovenie opatrení smerujúcich k dosiahnutiu dobrého stavu podzemných a povrchových vôd, Zlepšenie stavu ochrany druhov a biotopov a posilnenie biodiverzity, najmä v rámci sústavy Natura 2000, Zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality, v rámci 1., 2. a 3. hodnotiaceho kola z dôvodu veľkého počtu posudzovaných otvorených výziev (hodnotiacich kôl) a s tým súvisiacim veľkým množstvom predložených žiadostí o nenávratný finančný príspevok (ďalej len „NFP“), nebude môcť ukončiť konania o žiadostiach o poskytnutie NFP v stanovenom termíne  35 pracovných dní od termínu uzavretia príslušného hodnotiaceho kola.

RO si zároveň dovoľuje žiadateľov uistiť, že vynaloží maximálne úsilie na minimalizáciu doby nevyhnutnej na vydanie rozhodnutí o žiadostiach o NFP.


Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len “OP KŽP“), vydalo dňa 13. novembra 2018  Usmernenie č. 1 k 28. výzve na predkladanie žiadostí o NFP zameranej na informačné aktivity.

Cieľom Usmernenia č. 1 k 28. výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (ďalej len „Usmernenie“) je najmä:

  • spresnenie dôvodov uzavretia výzvy a zmeny definícií pre predpoklad vyčerpania finančných prostriedkov a nedostatočný dopyt zo strany žiadateľov;
  • úprava termínu uzavretia 5. hodnotiaceho kola – Usmernením sa 5. hodnotiace kolo, ktoré malo byť uzavreté 15.01.2019 skracuje a termín jeho uzavretia sa stanovuje na 31.12.2018;
  • aktualizácia výzvy na základe zmien vyplývajúcich zo Systému riadenia EŠIF, verzia 7;
  • spresnenie a formálna úprava vybraných podmienok poskytnutia príspevku (PPP);
  • vypustenie nerelevantných PPP,
  • realizácia formálnych a upresňujúcich úprav dokumentácie výzvy v nadväznosti na precizovanie výzvy a úpravy uvedené vyššie.
  • aktualizácia formulára ŽoNFP v súlade s aktuálnou verziou vzoru CKO č. 15;

Usmernenie a zmeny z neho vyplývajúce sú účinné odo dňa zverejnenia, t. j. od 13. 11. 2018.

 

Predĺženie lehoty na vydanie rozhodnutia o žiadosti o NFP vo výzve s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 – I. hodnotiace kolo:

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia (ďalej len „RO“), oznamuje žiadateľom, že v zmysle výzvy na predkladanie žiadostí o NFP s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28 zameranej na Zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu a podpora predchádzania vzniku odpadov, Vytvorenie východísk pre stanovenie opatrení smerujúcich k dosiahnutiu dobrého stavu podzemných a povrchových vôd, Zlepšenie stavu ochrany druhov a biotopov a posilnenie biodiverzity, najmä v rámci sústavy Natura 2000, Zníženie znečisťovania ovzdušia a zlepšenie jeho kvality, predlžuje v rámci I. hodnotiaceho kola lehotu na vydanie rozhodnutia o žiadosti o NFP. RO predlžuje lehotu na vydanie rozhodnutia o ďalších 20 pracovných dní. Do lehoty na vydanie rozhodnutia sa nezapočítava lehota potrebná na predloženie chýbajúcich náležitostí zo strany žiadateľa.

 

28. výzva na predkladanie ŽoNFP v znení Informácie

Príloha 1 – Formulár ŽoNFP v znení Usmernenia č. 2

Príloha 2 – Príručka pre žiadateľa vrátane vybraných príloh v znení Informácie

Príloha 3 – Zoznam merateľných ukazovateľov

Príloha 4 – Osobitné podmienky oprávnenosti výdavkov v znení Usmernenia č. 2

Príloha 5 – Informácia pre žiadateľov v znení Usmernenia č. 2

Príloha 6 – Identifikácia synergie a komplementarity

 

Dokumenty dotknuté Informáciou – sledovanie zmien

Dokumenty dotknuté Usmernením č. 2 – sledovanie zmien

Dokumenty dotknuté Usmernením č. 1 – sledovanie zmien

Dokumenty výzvy v pôvodnom znení

Často kladené otázky k výzve s kódom OPKZP-PO1-Info-2017-28


Odporúčanie pre žiadateľov

V prípade, ak by vzhľadom na výšku hodnoty zákazky identifikovanej na základe prieskumu trhu a vzhľadom na stanovenú max. výšku NFP nebolo možné uplatniť max. intenzitu pomoci v zmysle podmienok výzvy, odporúčame žiadateľom pri vypĺňaní rozpočtu projektu v rámci ŽoNFP pri rešpektovaní všetkých podmienok poskytnutia príspevku definovaných výzvou, znížiť výšku COV projektu na úroveň, pri ktorej sa uplatnením maximálnej intenzity pomoci neprekročí maximálna výška NFP.

Týmto spôsobom sa v prípade, ak po vykonaní VO dôjde k zníženiu hodnoty zákazky oproti hodnote identifikovanej na základe prieskumu trhu, môže takáto úspora počas implementácie projektu odpočítať aj z neoprávnených výdavkov (výdavkov nad rámec COV) a teda takáto úspora nemusí mať vplyv na zníženie výšky NFP.

 

Plánované uzávierky hodnotiacich kôl v roku 2021 – 2023

Uvedená informácia s termínmi uzávierok hodnotiacich kôl je informatívna. RO môže uzavrieť výzvu v priebehu ktorékoľvek hodnotiaceho kola z dôvodov uvedených vo výzve. Presný dátum uzavretia výzvy zverejní RO na danom webovom sídle.